Figyelem: Ezek az ételek potenciálisan rejtik a veszélyes baktériumokat, amelyek már sajnos halálos áldozatokhoz is vezettek.


A botulizmus egy ritka, ámde rendkívül súlyos ételmérgezés, amely leggyakrabban a házilag, nem megfelelően tartósított élelmiszerekből származik. Ez a fertőzés komoly következményekkel járhat, akár halálhoz is vezethet - figyelmeztet a Dívány.

A toxinok hőmérsékletre érzékenyek, ezért javasolt az ételek alapos átmelegítése a fogyasztás előtt, hogy minimalizáljuk a kockázatokat. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a biztonságos ételkészítés titka a megfelelő hőkezelés, valamint a megfelelő sav- és sótartalom biztosítása, továbbá az élelmiszerbiztonsági alapelvek szigorú betartása.

A WHO irányelvei alapján a megfelelő tartósítási módszerek alkalmazásával jelentősen csökkenthető a fertőzés kockázata.

A tünetek (köztük a kettős látás, nyelési nehézségek és izomgyengeség) jellemzően 12-36 órával a fertőzött étel fogyasztása után jelentkeznek, és gyorsan súlyosbodhatnak. Mivel a botulizmus légzőizom-bénulást is okozhat, a betegség gyanúja esetén azonnali orvosi ellátás szükséges.

Két ember tragikus módon hunyt el Dél-Olaszországban a közelmúltban, botulizmus következtében, miután egy zöldség- és kolbásztöltelékes szendvicset fogyasztottak. Az áldozatok, egy 52 éves férfi és egy 45 éves nő, mindketten ugyanannak a tengerparti büfékocsinak a vásárlói voltak, ahol a hatóságok gyanúja szerint a paninik megfertőződtek. Az eset felhívja a figyelmet az élelmiszerbiztonság fontosságára és a megfelelő tárolási körülmények betartására.

Related posts