A spanyol agrár-élelmiszeripari szektor kiemelkedően versenyképes és költséghatékony, amely folyamatosan alkalmazkodik a piaci igényekhez és innovációs lehetőségekhez. Az ágazat nem csupán a helyi fogyasztók igényeit elégíti ki, hanem jelentős szereplője
Spanyolország agrár-élelmiszeripari szektora az Európai Unió öt legversenyképesebbje közé tartozik. A világ hetedik legnagyobb élelmiszer- és italexportőre, és negyedik Európában.
A spanyol mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentése alapján 2024 figyelemre méltó évnek bizonyult az agrárszektor számára, hiszen 2,9%-os növekedést mutatott, ezzel teljes mértékben felépült a Covid-járvány következményeiből. A munkanélküliségi ráta és az infláció is csökkent, míg az agrár-élelmiszeripar történelmi csúcsot elérve 48 milliárd eurós külkereskedelmi többletet könyvelhetett el. Az ágazat a bruttó hazai termék (GDP) 8,6%-át képviselte, és a hozzáadott érték 3,9%-os növekedést mutatott az előző évhez viszonyítva.
A spanyol gazdaságok és élelmiszer-feldolgozók az egyik legköltséghatékonyabbak Európában, Hollandia, Franciaország és Lengyelország után a negyedik helyen állnak, főként az alacsony egységnyi munkaerőköltségnek köszönhetően.
A spanyol mezőgazdasági és termelői szervezetek találkozóján a kormány megerősítette elkötelezettségét a versenyképesség és a nemzetközi jelenlét erősítése iránt, még a globális kereskedelmi bizonytalanságok árnyékában is. A Közös Agrárpolitika (KAP) tárgyalásai során a spanyol vezetés várhatóan olyan megoldások mellett áll majd ki, amelyek prioritásként kezelik a versenyképességet, mindeközben pedig védik a családi gazdaságokat és biztosítják fennmaradásukat.





