A szakértők elsősorban az összetevők feltüntetésével és a tápértékjelöléssel kapcsolatban tárták fel a szabálytalanságokat.

A Szupermenta program keretein belül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 37 különböző májkrémet elemeztek. A vizsgálat során 13 termék esetében jelölési problémákat fedeztek fel, azonban biztonsági vagy élelmiszerminőségi hiányosságok nem merültek fel. A fogyasztói preferenciák alapján a csirke- és sertésmájkrémek népszerűségi rangsora is elkészült.
A boltok polcain - megnevezésüket, ízesítésüket, összetételüket és csomagolásukat tekintve - többféle májtartalmú húskészítmény található - írta a Nébih. A 10 éves Szupermenta vonatkozó terméktesztjén a sokak által kedvelt májkrémeket vizsgálták. Összesen 37 tartós termék szerepelt a tesztben, melyek mindegyike a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott minimum 25 százalék májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott. A termékek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt. A tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott.
A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és minőségi vizsgálatok során a szakértők számos fontos tápanyagot és anyagot elemeztek, többek között a termékek kalcium-, fehérje- és glutaminsav-tartalmát, valamint a nehézfémek jelenlétét. Örömmel jelenthetjük, hogy a szakemberek minden egyes vizsgálati eredményt kedvezőnek találtak, így a termékek élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból is megfelelnek a követelményeknek.
A tesztalanyok közül 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságokat főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg. Az egyik esetben a mért mennyiség az uniós útmutató szerinti alsó tűréshatár alatt volt, míg a másik terméknél meghaladta a felső tűréshatárt a jelölésen szereplő értékhez képest.
A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult. A Nébih felügyelői élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, melyek együttes értéke mintegy 650.000 forint.
A Szupermenta-tesztek izgalmas pillanata a kedveltségi vizsgálat, ami a májkrémek esetében sem maradt el. Ezúttal szakértők és hétköznapi fogyasztók véleménye alapján értékelték a termékeket. Az eredmények szerint a fő összetevőként csirkemájat tartalmazó májkrémek versenyében a Premiko fejedelmi csirkemájkrém emelkedett a dobogó legfelső fokára. A második helyezést a Hamé csirkemájas libamájjal, míg a harmadik helyet a Premiko fejedelmi csirkemájkrém kacsamájjal szerezte meg. A sertésmájat tartalmazó termékek között a Globus sertésmájkrém végzett az élen, második helyen a Dárdás sertésmájkrém, míg a Hamé tízórai ínyenc sertésmájkrém zárta a sort.
További izgalmas információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények felfedezhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, amelyre itt kattintva juthatsz el.