Naponta egy pohár ebből az italból varázslatos eredményeket hozhat: még a gyulladásokat is képes legyőzni!

A meggylé nem csupán kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír, hanem egy ízletes, frissítő ital is, amely minden kortyával örömet okoz. Érdemes minden nap egy pohárral beiktatni az étrendedbe, hiszen a jótékony hatásai mellett a zamatos íze is kényezteti az ízlelőbimbóidat.
Sok gyümölcslé tele van mesterséges cukrokkal, így nemcsak hogy nem jótékony hatásúak, hanem akár károsak is lehetnek. Ezzel szemben vannak olyan változatai, amelyek számos egészségügyi előnnyel bírnak. Például a meggylé, amely híres gyulladáscsökkentő tulajdonságairól, és segít az izmok gyorsabb regenerálódásában edzés után.
Ha a szervezetedben gyulladások lépnek fel, az komoly egészségügyi kihívásokkal járhat. A Harvard Medical School kutatásai alapján a krónikus gyulladások összefüggésbe hozhatók olyan súlyos betegségekkel, mint a rák, az ízületi gyulladás, a Crohn-kór vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Jessica Isaacs dietetikus ezért különösen fontosnak tartja hangsúlyozni, milyen jótékony hatásai vannak a meggylé rendszeres fogyasztásának.
"A meggylé antioxidánsokat és polifenolvegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy felgyorsítják az erőnléti edzések utáni regenerációt, illetve enyhítik az izomgyulladást és -fájdalmat" - magyarázta a szakember.
Ezt erősítette meg két egymástól független tanulmány is. Az egyik kutatási anyag, amelyet a Journal of the International Society of Sports Medicine című folyóiratban publikáltak, azt állapította meg, hogy a meggylé csökkenti a gyulladásokért is felelős oxidatív stresszt, illetve képes mérsékelni az edzés miatt fellépő izom- és szívkárosodást. A másik, a European Journal of Sports Science című folyóiratból származó tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a meggylé fogyasztása által visszafordítható az izomkárosodás.
De vajon csak az edzés utáni gyulladások kezelésében játszik szerepet a meggylé? Szerencsére nem! A meggylé gazdag tápanyagtartalma és értékes antioxidánsai révén nem csupán az ízületi gyulladások és fájdalmak enyhítésében segít, hanem hozzájárul az agy megfelelő működéséhez is. Emellett javítja az alvás minőségét, és erősíti az immunrendszert is, így széleskörű jótékony hatásai révén valóban sokoldalú szuperélelmiszernek számít.
"A meggylé rendszeres fogyasztása kiváló lehetőséget kínál az antioxidánsok bevitelére, ami segít megóvni sejtjeinket a károsodástól és mérsékli a krónikus betegségek megjelenésének kockázatát" - emelte ki a dietetikus.
Ahhoz, hogy a meggylé jótékony hatásai maximálisan érvényesüljenek, naponta 2,5-3,5 deciliter mennyiséget ajánlott fogyasztani. Ha az izomregeneráció a cél, érdemes az edzés után egy órával elfogyasztani. Alternatívaként friss vagy fagyasztott meggyel is helyettesítheted a levet; ebben az esetben napi legalább két csészényi gyümölcs elfogyasztása javasolt, amit érdemes két részre osztani.