A város pezsgése hatalmas: kiváló lehetőség nyílik arra, hogy az az étterem, amelyik este tízkor is képes enyhíteni a vendégek éhségét, igazán felkapottá váljon.

A gyulai képviselő-testület csütörtöki ülésén jelentős döntéseket hozott, amelyek célja a helyi idegenforgalom további megerősítése. A határozatok középpontjában az éttermek fejlesztése és a turisták közlekedésének megkönnyítése áll.
A gyulai idegenforgalom szereplői, köztük a turisztikai desztináció menedzsment (TDM) tagjai, aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a város vendéglátóhelyei a nyári hónapokban túl korán, már este 9 óra előtt bezárnak. Ennek következtében a helyi lakosoknak és a turistáknak sincs lehetőségük arra, hogy élvezzenek egy kellemes vacsorát a város ínycsiklandó éttermeiben. Ezen a problémán több közösségi médiás fórumon is vitát folytattak, ahol hasonló nézeteket osztottak meg a résztvevők.
Az önkormányzat nem szólhat bele, csak ösztönözhet
A téma kapcsán dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, hogy az önkormányzatnak nincs beleszólása abba, hogy egy étterem milyen hosszú ideig maradhat nyitva, vagy meddig üzemelhet a konyhája. A döntési jogkör teljes mértékben a vállalkozók kezében van.
Itt van egy egyedi változat: "Talán valaki még érkezik, de a konyha zárva van az étteremben. Ez lehet a kulcs a megoldáshoz!"
A közterület-használatról szóló rendelet módosítása szerint díjkedvezmény illeti meg azon, melegételt készítő melegkonyhás vendéglátóhelyeket, amelyek
A nyitvatartás változását előzetesen be kell jelenteni a jegyzőnek, aki a kereskedelmi hatóság szerepét tölti be. Ebben az esetben a díjkedvezmény mértéke a vendéglátóipari előkert kihelyezéséért fizetendő összeg 90%-a.
A polgármester hangsúlyozta, hogy a főszezon alatt olyan mértékű a vendégforgalom, hogy a vendéglátóhelyek számára kifejezetten jövedelmező a hosszabb nyitvatartás. Éppen ezért a díjkedvezmények időszakát júliusra és augusztusra időzítették. A polgármesteri hivatal szakértői előre felmérték, hány terasszal rendelkező melegkonyhás vendéglátóhely üzemel a városban, és az adatok alapján összesen húsz ilyen helyszín van. Amennyiben mindegyik étterem kihasználja ezt a lehetőséget, akkor a városnak körülbelül 1 millió 641 ezer forintnyi bevételkieséssel kell számolnia.