Februárban jelentős növekedést mutattak a globális élelmiszerárak, ami aggasztó jelenség a világ számos részén. A piaci trendek és a különféle tényezők hatásai miatt a fogyasztók számára egyre nehezebb helyzetet teremt ez a helyzet. Az élelmiszerárak emel


Február hónapban a globális élelmiszer-nyersanyagárak összesített árindexe 1,6 százalékos havi növekedést mutatott, elérve ezzel a 127,1 pontos szintet. Ez a szám 8,2 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakának értékét, ugyanakkor jelentős, 20,7 százalékos csökkenést mutat a 2022 márciusában regisztrált 160,2 pontos rekordhoz képest.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A tavalyi mutató átlagosan 122 pontot ért el, ami 2,1 százalékkal elmarad a 2023-as év számadataitól.

A FAO gabonaárindex februárban átlagosan 112,6 pontra emelkedett, ami 0,8 ponttal (0,7 százalékkal) magasabb az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor ez az érték 1,2 ponttal (1,1 százalékkal) elmarad a tavalyi év azonos időszakától. A hónap során a kukorica, a búza és az árpa nemzetközi ára növekedett, míg a rizs világpiaci ára havi szinten csökkenést mutatott.

A növényiolaj-árindex február hónapban 3,0 ponttal (2,0 százalékkal) nőtt, így átlagosan 156,0 pontra emelkedett. E növekedés hátterében a pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj nemzetközi piaci jegyzéseinek erősödése áll.

A FAO húsárindexe február hónapban átlagosan 118,0 pontot ért el, ami 0,1 ponttal (0,1 százalékkal) marad el az előző hónap számadataitól, viszont 5,4 ponttal (4,8 százalékkal) meghaladja a tavalyi év azonos időszakának értékét. A hónap során a sertés- és baromfihús globális ára csökkent, míg a juh- és marhahús ára emelkedett.

A tejtermékek árindexe februárban jelentős növekedést mutatott, hiszen az előző hónaphoz képest 5,7 ponttal (4,0 százalékkal) emelkedett, így elérte a 148,7 pontot. Érdekes módon, ha az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítunk, akkor a különbség még szembetűnőbb: 28,0 ponttal (23,2 százalékkal) magasabb szinten áll. A nemzetközi piacon is kedvező tendenciák figyelhetők meg a tejtermékek jegyzésében, ahol a sajt kiemelkedő mértékben, havi alapon emelkedett.

A FAO cukorárindexe februárban az előző havihoz képest 7,3 ponttal (6,6 százalékkal) 118,5 pontra emelkedett, 22,2 ponttal (15,8 százalékkal) elmaradva az egy évvel korábbitól. A cukor világpiaci árának februári növekedését a szűkebb globális kínálat miatti aggodalmak okozták.

Related posts