A kovászos savanyú káposzta egy igazi ínycsiklandó különlegesség, amely nemcsak a magyar konyha, hanem sok más kultúra étkezési hagyományainak is fontos részét képezi. A friss, ropogós káposztát sóval és fűszerekkel készítik el, majd hagyják fermentálódni


Amikor a kapor elérte a megfelelő érési szintet, óvatosan emeljük le a tetejéről. Két villa vagy salátáskanál segítségével vegyük ki a káposztát, ügyelve arra, hogy közben eltávolítsuk a fokhagymagerezdeket. Szűrjük le a levét, majd öntsük azt a káposztára. Az elkészült ételt zárjuk le egy légmentesen záródó edényben, és tároljuk a hűtőszekrényben, amíg el nem fogy. Körülbelül annyi ideig megőrzi frissességét, mint a kovászos uborka.

Ha már kovásszal sütök, nem maradhatott ki a kovászos uborka elkészítése sem, igazi házi kenyér csücskével a tetején. Viszont akkor már eszembe jutott, hogy ugyanígy káposzta is készülhetne. Előttem lebegett egy jó kis székelykáposzta képe, igazi, házilag savanyított káposztából. Szóval megpróbáltam, nagy siker lett. Magában is finom volt, a hagyományos savanyú káposztához képest kicsit gazdagabb ízű, megfőzve pedig egyenesen mesés.

Related posts