Ez lett 2025-re az ország újonnan megjelenő kenyere.
A balmazújvárosi Balmaz Sütöde tönkölyliszt felhasználásával készült Alföldi Pajta kenyere nyerte el 2025-ben az "ország kenyere" címét. Ezzel szemben az innovatív kenyerek kategóriájában a győztes az extraszűz olívaolajjal készült Mediterrán kenyér lett a XIV. Szent István-napi Kenyérverseny keretében - értesítette a verseny kommunikációs cégét az MTI.
Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Magyar Pékszövetség által a Szent István-napi Kenyérverseny, ahol a Szent István-napi kenyér kategóriájában 20 vállalkozás mérte össze tudását 29 különböző termékkel. Az innovatív kenyerek versenye pedig 14 cég 26 egyedi alkotásával gazdagodott, amelyek mindegyike a péksütemények világának friss és kreatív megközelítését tükrözi.
A Szent István-napi kenyér versenyre olyan különleges pékárukkal lehetett nevezni, amelyek a hagyományos módszerek mellett kiegészített élesztőt és kovászt is tartalmaznak. A kenyereknek legalább kétféle magyar lisztből kell készülniük, tisztán természetes alapanyagok felhasználásával.
A balmazújvárosi Balmaz Sütö díjnyertes terméke, az Alföldi Pajta kenyér, különleges élményt nyújt a kenyérszeretők számára. Ez a ízletes kenyér világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, valamint BL55 és BL80 búzaliszt tökéletes kombinációjával készül, gazdagítva a tésztát ízletes sertészsírral. Mindez együtt teremt egy igazán egyedi és ízletes élményt, amely minden falatban visszaadja a hagyományos pékáruk varázsát.
Az Innovatív kenyérkategóriájában fontos volt, hogy milyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyaghasználat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás) és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
A tájékoztató szerint a győztes ásotthalmi Varga Pékség Mediterrán kenyér - extraszűz olívaolajjal termék kiváló minőségű magyar lisztből és a Varga Pékség saját technológiájával készült, és " méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának ".
A nyertes kenyereket a közönség először a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja meg a Szent István-napi rendezvénysorozat részeként, augusztus 18. és 20. között.