Fedezd fel a "Zasuerdün" varázslatos világát: itt találkoznak az ízek és az emberek! Egy gasztronómiai kaland vár rád, ahol minden falat egy új élményt kínál, és minden találkozás egy új barátságot sző. Merülj el az ízek tengerében, és tapasztald meg a kö


A Völgyifalui Falunap immáron "nagykorúvá" vált, hiszen idén már 18. alkalommal ünnepeljük ezt a különleges eseményt. Az évek során ez a nap stabil és fontos részévé nőtte ki magát a falu közösségi életének, ahol a helyiek és a vendégek egyaránt otthonra lelnek. A "Zasuerdün" varázslatos légkörében mindenki megtalálhatja a saját kedvenc szegletét, legyen szó ínycsiklandó ételekről, gazdag kulturális programokról vagy szórakoztató gyermekprogramokról.

Bár az idei évben a különféle események és elfoglaltságok miatt csupán 11 főzőcsapat merült el a fakanalak világában, így is bőven akadt ínycsiklandó étel a választékban. Az esemény fénypontját a három helyszínen is elkészített körömpörkölt jelentette, de emellett a hagyományos babgulyás, csülkös bab, marha- és sertéspörkölt, valamint pacalpörkölt puliszkával is ott volt a menüben. A grillezett birka és a magyaros cigánypecsenye szintén nagy népszerűségnek örvendett, sőt, a parázs alatt készült ízletes étel (izpod peke) is felkeltette a látogatók figyelmét. Az ízek kavalkádja igazán emlékezetessé tette az eseményt!

A Horvát Trió az egyik azon csapat, mely egy évet sem hagyott ki a gasztronómiai bemutatkozásból. Horvát István vezetésével hűségesen kitartanak a népszerű és ízletes körömpörkölt mellett. - Kezdetben főztünk halászlét és szerb borsót is, de a körömpörkölt lett a látogatók kedvence. Minden évben keresik. Mi egy kicsit módosított recept szerint készítjük. A titkunk, hogy a végén borral ízesítjük, ettől lesz igazán különleges - mesélte a fakanál mestere, aki otthon is szívesen elkészíti az ételt a családjának.

A helyi turisztikai egyesület által készített pacalpörkölt puliszkával igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodott a rendezvény. „Négyen fogtunk össze, és egy hagyományos recept alapján, közös erőfeszítéssel hoztuk létre ezt az ínycsiklandó fogást” – mesélte Hozjan Alenka, a főzőcsapat lelkes tagja. Az étkezési élvezetek sorát tovább színesítették az ügyes háziasszonyok által készített sütemények, és a frissen sült lángos is sok vendég ízlelőbimbóit elbűvölte.

A hagyományos rendezvény szombaton minden korosztály számára tartogatott programot, a legkisebbeket változatos gyermekprogramok várták, az idősebbek pedig a kulturális műsorral kapcsolódhattak ki. A helyi gyerekek a Rozi néni hőstette című színjátékkal szórakoztatták a közönséget, de megszólalt a hegedű és a citera is. Fellépett a Prekmurje Néptáncegyüttes, valamint a balatonmagyaródi Kendermagos Dalkör, amely népdalcsokorral kedveskedett a közönségnek.

A falunap szombaton a vén tölgyek hűs árnyékában, egykori legelőnk szívében nem csupán a főzés és a szórakozás jegyében telt, hanem a közösség, az összetartozás, a baráti beszélgetések és a régi emlékek felidézése is középpontba került. Az esemény újra megmutatta, hogy a hagyományaink ápolása, az együtt eltöltött idő és a közös élmények azok az értékek, amelyek valódi életet adnak falunknak – immár 18 éve, és remélhetőleg még sokáig.

Related posts