Fedezd fel a zselízi street-food világának legújabb csodáját: a minilángost és minifánkot! Ez a forradalmi ízélmény egyesíti a hagyományos lángosok és fánkok legfinomabb jellemzőit, mindezt apró, de annál ízletesebb formában tálalva. Képzeld el, ahogy a r


Zselízen, a Lidl parkolója szélén, egy élénk sárga büfékocsi hívogatóan terpeszkedik, friss gasztronómiai élményekkel kecsegtetve a járókelőket. A Chef Paré felirat már messziről magára vonzza a kíváncsi tekinteteket, hiszen nem csupán egy újabb gyorsétkezde, hanem egy igazi kulináris kaland, amely az innováció jegyében született. Az ötletgazda, Paré János története akár egy izgalmas amerikai motivációs regény lapjaira is felférne, de ő nem a híres 66-os úton keresi a boldogságot, hanem a szerelem vezette a Garam menti kisvárosba. Miután idekerült, merész lépésre szánta el magát, és egy olyan vállalkozásba kezdett, amely nem csupán az étkezést, hanem az élményt is a középpontba helyezi.

A budapesti származású úriember saját két kezével alakított át egy németországi futárfurgont egy minden igényt kielégítő büfékocsivá. "A műszaki vonal mindig közel állt hozzám. Terveztem, szereltem, alkottam, egyedül a villany és gázrendszer igényelt szakembert. Így lett belőle az, amit ma látnak" - meséli a Zselízi Hírmondó hasábjain a gasztrokalandor.

A Chef Paré-féle street-food nem csupán egy újabb hamburgerező vagy palacsintázó. Két saját fejlesztésű termék adja az alapját: a minifánk és a minilángos. Az előbbi története egészen Amerikáig nyúlik vissza, de János szerint a kínálat minősége és íze elmaradt az elvárásaitól.

"Nem akartam a megszokott megoldásokra hagyatkozni, ezért felkértem egy élelmiszer-laboratórium szakembereit, hogy közösen dolgozzunk ki egy olyan alapanyagot, amely mentes a tartósítószerektől, ugyanakkor ízélményben gazdagabb és E betűk nélkül való."

Kétévnyi fáradságos munka és számtalan ízpróba gyümölcse vált valóra azzal a titkos recepttel, amely immár a zselízi vásárlók étkezéseit gazdagítja.

Az újdonság varázsával bír a minilángos, amelyet a tulajdonos izgalommal és büszkeséggel mutat be:

"Ez a termék valóban egyedülálló, hiszen én vagyok az első, aki ilyen apró méretű lángost kínál. A hagyományos lángosok zsírosak és nehezek, de az én változatom könnyed, ropogós falatokra redukálódik. Tökéletes sörkorcsolyának, de bátran töltheted is! Csirke, gomba, hal vagy zöldségek – a lehetőségek tárháza végtelen!"

A tészta valójában porkoncentrátumból készül, amelyhez csupán egy kevés víz szükséges, így a dagasztás fázisa teljesen elmarad. Ezáltal a folyamat nemcsak gyors, hanem rendkívül egyszerű is. Néhány perc elteltével már süthetjük is, így a tészta elkészítése gyorsabb, mint ahogyan az olaj felforrósodik. A minifánkok ízesítése is rendkívül változatos lehet: gazdagíthatjuk őket csokoládéval vagy friss gyümölcsdarabokkal is.

Bár a koncentrátum forgalmazása jelenleg főként Magyarországra összpontosul, a feltaláló ambiciózus tervei között szerepel a szlovákiai piac meghódítása is. Jelenleg aktívan keresik azokat a kiskereskedelmi partnereket, akik segíthetnek abban, hogy a termék eljusson a boltok polcaira – akár egy innovatív kézi fánknyomóval együtt, amely fröccsöntött kivitelben elérhető.

A büfékocsi tehát nem végcél, sokkal inkább egyfajta "tesztüzem".

"Elengedhetetlen volt számomra a közvetlen tapasztalat és a vásárlói visszajelzések. Most már világosan látom, hogy mennyire hatékonyan működik a koncepció. A minőség és az ötlet valóban életképes."

- vallja. A jármű már tavaly is részt vett a ParkFeszt rendezvényen, valamint az Országos Népművészeti Fesztiválon, a kamocsai Gasztrofeszten, a szőgyéni falunapon és Udvardon is megfordult. Legutóbb pedig a zselízi kastélyban megrendezett vonós koncerten tűnt fel.

"Előnyöm, hogy nem függök beszállítóktól, a termékem a saját kezemben van. A nehézség inkább nyelvi és kapcsolati oldalról jelentkezik, hiszen nem beszélek szlovákul, és itt nincs meg az a kapcsolati háttér, ami otthon megvolt. De a szívem hozott ide, itt van az otthonom"

- jegyzi meg.

Felesége, Paré Csókás Gabriella, aki a helyi magyar óvoda igazgatónőjeként tevékenykedik, szabadidejében örömmel segít a vendégek kiszolgálásában. Ez a családi vállalkozás a hagyományok és az újító szellem határvonalán egyensúlyozva igyekszik a legjobbat nyújtani.

A sárga food-truck több mint csupán egy gyorsétterem: egy igazi kulináris élmény, amely mögött egy olyan kreatív vállalkozás áll, amely a helyi értékekre építve, mégis európai szintű minőséggel álmodja újra a street-food kultúrát, éppen itt, a gyönyörű Felvidéken. A helyi közönség visszajelzései alapján Zselíz lakói elégedetten és jóllakottan várják, mi következik ezután. Ki tudja, talán a Sacher-torta után újabb gasztronómiai csoda indul világhódító útjára innen!

Related posts