Az Európai Bizottság határozatot hozott, amely jelentős átalakulásokat indíthat el számos élelmiszertermékben - olvasható az Agro Napló friss híreiben.

Az Európai Bizottság (EU) legújabb, 2025/666 számú rendelete átalakítja az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó szabályozási keretet, kiemelten figyelembe véve a cellulóz alapú adalékanyagokat (mint például az E460-E469). A módosítások fő célja az élelmiszerbiztonság fokozása, különös hangsúlyt fektetve a toxikus anyagok, például arzén, ólom, higany és kadmium bevitelének csökkentésére. Ezen kívül a kisgyermekek és csecsemők védelmét is szorosabbra kívánják vonni - tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Módosította az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó szabályozást az Európai Bizottság új rendelete. Ez a következő változtatásokat vezeti be:
A jogalkotó átmeneti időszakot biztosít az élelmiszer-vállalkozók számára, lehetővé téve ezzel, hogy zökkenőmentesen alkalmazkodjanak az új, szigorúbb specifikációkhoz, amelyeket a rendelet tartalmaz. E szerint a 2025. október 27. előtt jogszerűen forgalomba hozott termékek esetében...
A 2027. április 27. előtt jogszerűen forgalomba hozott 13.1.5.1. és 13.1.5.2. élelmiszer-kategóriába sorolt termékek, amelyek az 1333/2008/EK rendelet II. és III. mellékletének előírásaival összhangban nátrium-karboxi-metil-cellulózt, valamint cellulózgumit (E 466) tartalmaznak, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig továbbra is forgalomban maradhatnak. E rendelet 2025. április 27-ét követően teljes mértékben kötelező érvényű és közvetlenül alkalmazandó a tagállamok mindegyikében.