A szüreti időszak csúcsán a hatóságok megkezdik a harcot a csalárd borászok ellen, akik különféle trükkökkel próbálnak előnyhöz jutni.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei szüreti időszakban ismételten átfogó ellenőrzéseket végez. A hatóság fókuszában főként a borászatok és a szőlőfelvásárlók állnak, kiemelt figyelmet szentelve annak, hogy a betakarítás során precízen dokumentálják a szőlő mennyiségét és mustfokát. Ezek az adatok alapvető fontosságúak a borkészítés folyamatában.

A szüreti időszak csúcsán a Nébih átfogó ellenőrzési programot indított. Az ellenőrök precíz, hitelesített műszerek segítségével mérik a mustfokot és a begyűjtött szőlő mennyiségét. Ezenfelül autentikus minták alapján referenciaborokat készítenek, hogy elősegítsék az ágazat átláthatóságát és megbízhatóságát.

A legújabb információkért ne felejtsd el követni a Heol.hu Google News oldalát! Itt mindig naprakész híreket találsz!

A szőlőfeldolgozás ellenőrzése lehetőséget biztosít a hatóság számára, hogy megbízható referenciaadatokat gyűjtsön, amelyek később kulcsszerepet játszhatnak a borászati termékek eredetének precíz ellenőrzésében. Az in situ vizsgálatok során szerzett adatok rögzítése lehetővé teszi egy részletes adatbázis létrehozását, amely az évjárat, a termőhely és a szőlőfajta szerinti kategorizálásban segíti a hatóság munkáját a borászati termékek minőségbiztosítási és eredetvédelmi feladatainak teljesítésében. Az így összegyűjtött információk révén a szőlőtőkék betakarításától egészen a palackok forgalmazásáig biztosított a hatósági ellenőrzés - olvasható a Nébih tájékoztatójában.

Az előre be nem jelentett szüreti ellenőrzések során a borászati felügyelők precíziós mérőeszközöket használnak a mustfok és a betakarított szőlő mennyiségének megállapítására. A mért adatokat gondosan összevetik a borászat hivatalos nyilvántartásában található információkkal, biztosítva ezzel a folyamatok átláthatóságát és a minőségi követelmények betartását.

A Nébih 55 helyszínen végez ún. autentikus szőlőmintavételt. Ennek során valamennyi helyszínen leszüretelnek néhány liter bor elkészítéséhez elegendő mennyiségű szőlőt, melyből pontosan meghatározott, ellenőrzött körülmények között elkészülnek 2025 ún. referenciaborai. Ezek részletes analitikai értékei (többek között stabil izotópértékei) viszonyítási alapot jelentenek majd a 2025-ös évjáratú borok szúrópróbaszerű vizsgálatai során.

A Nébih ellenőrzései nem csupán a fogyasztók védelmét szolgálják, hanem kiemelkedő fontossággal bírnak a bortermelők számára is. A jogsértő módon előállított borászati termékek forgalmazása ugyanis komoly károkat okozhat a borágazat tisztességes szereplőinek, torzítva ezzel a piaci versenyt. Ezért elengedhetetlen a hatékony hatósági kontroll, amely a borász közösség alapvető érdekeit védi és biztosítja a fenntartható fejlődést.

Ahogyan már korábban említettük, az egri borok figyelemre méltó teljesítményt nyújtottak egy neves zsűri előtt Londonban:

Related posts