Fedezd fel a konyha legújabb felfedezését: a pitypang magja egy titkos szuperélelmiszert rejt magában! Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy te is gazdagítsd étkezéseidet ezzel az értékes hozzávalóval! - Pénzcentrum


A pitypang nem csupán leveleiben, gyökerében és virágában hordoz értékes kincseket, hanem a magjában is felfedezhetjük azokat. Érdemes hát kísérletezni e különleges növénnyel, hiszen ezzel egy újabb lépést tehetünk az öngondoskodás és a természet közeli életmód irányába. Ki tudja, talán néhány év múlva a házi fermentált pitypangmag válik a konyhánk igazi sztárjává!

Miért érdemes tavasszal nekiállni a pitypang gyűjtésének? A HelloVidék nemrégiben részletesen foglalkozott ezzel a témával, és rengeteg érvet hozott fel. A pitypang szára és levele nem csupán ízletes, de kiválóan felhasználható fermentáláshoz, csíráztatáshoz, sőt saláták, kenyerek és müzlik ízletes kiegészítőjeként is megállja a helyét. E növény évezredeken át népszerű gyógynövény volt, a népi gyógyászatban pedig minden részét - a leveleitől a gyökeréig - hasznosítják. Ismert vértisztító, emésztést támogató és gyulladáscsökkentő hatásairól, így nem csoda, hogy egyre többen fedezik fel újra. Tápanyagokban gazdag, és mivel városi vagy külvárosi környezetben könnyen hozzáférhető, érdemes távol az utaktól összegyűjteni a friss hajtásokat.

Egy angol nyelvű Facebook-poszt hívta fel rá a figyelmünket, hogy a pitypang még virágzása után is hasznos kis növény lehet, ugyanis a magját is érdemes összegyűjteni. Hogy miért is? Mire használható a pitypangmag?

Ha a természet szépségét szeretnéd felfedezni, és a friss levegőn töltenéd az idődet, ne felejts el magaddal hozni egy papírzacskót! Tavasszal a pitypangok pompásan virágoznak, és ez a tökéletes alkalom a maggyűjtésre. Amint a virágok elhervadnak, megjelennek a jól ismert, pihés gömbök, tele a magokkal. Amikor a növény már teljesen elvirágzott, és a magok "ernyősen" kinyíltak, fogj egy papírzacskót! Ez nemcsak a magok biztonságát szolgálja, hanem lehetővé teszi a megfelelő szellőzést is, így elkerülheted, hogy a magok penészesedjenek. Készítsd el a saját kis természetvédelmi gyűjteményedet!

Hogyan gyűjtsük a magokat? Finoman húzd le a virág fejéről a magokat, vagy ha úgy könnyebb, szedd le az egész magfejet, majd otthon válaszd szét őket. Ezután helyezd a magokat egy zacskóba, és hagyd őket száradni egy száraz, hűvös helyen körülbelül 1-2 hétig. Tipp: A magok apró, szálas ernyőkhöz kapcsolódnak. Ezeket könnyedén elválaszthatod a hasznos résztől, ha óvatosan masszírozod, vagy egy szűrőben rázogatod őket.

Related posts