Ez a tea hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.


Egy friss tanulmány szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az agy fehérállományára, így a demencia kialakulását is sikerrel gátolhatja.

Egy új tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása potenciálisan védelmet nyújthat a demencia ellen, mivel azoknak a japánoknak, akik zöld teát fogyasztottak, az agyuk fehérállománya kevésbé károsodott - számol be róla a Science Alert.

Japán különböző intézményeinek kutatói összefogtak, hogy elemezzék 8766 olyan önkéntes adatait, akik 65 év felett jártak. Az adatokat egy 2016 és 2018 között végzett felmérés keretében gyűjtötték.

Az önbevalláson nyugvó zöld tea és kávéfogyasztás vizsgálatát egy mágneses rezonancia képalkotó (MRI) eljárás kísérte, amely az agy teljes térfogatát és öt különböző agyi terület sajátosságait elemezte.

Bár ezek a statisztikák nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést – hiszen a kutatás csupán egy adott pillanatot elemezett –, különböző tényezőket is figyelembe vettek, mint például az életkort, a nemet, a testmozgás szintjét és az iskolai végzettséget. Az eredmények azt sugallják, hogy szoros korreláció figyelhető meg az elfogyasztott zöld tea mennyisége és az agyban tapasztalható káros elváltozások relatív térfogata között.

A kutatók a közzétett tanulmányukban megállapították, hogy az alacsonyabb agyi fehérállomány-elváltozások szoros kapcsolatban állnak a magasabb zöldtea-fogyasztással idősebb, demenciával nem érintett felnőttek körében. Érdekes módon ez a jelenség a kávéfogyasztók esetében nem figyelhető meg.

Átlagosan számolva, azoknál, akik napi három csésze zöld teát fogyasztottak, 3 %-kal kevesebb fehérállományi elváltozás volt, mint azoknál, akik napi egy csészével fogyasztottak. A napi hét-nyolc csészével ivóknál 6 %-kal kevesebb volt az elváltozás, mint a napi egy csészével ivóknál.

Úgy tűnt azonban, hogy a zöld tea fogyasztása nem befolyásolta a hippokampusz térfogatát vagy a teljes agytérfogatot, ami szintén jelezheti a kognitív hanyatlást.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a zöld tea fogyasztása nem mutatott eltérést azoknál az egyéneknél, akik depresszióval vagy az Alzheimer-kórral kapcsolatos APOE4 génvariánssal lettek diagnosztizálva.

Figyelembe véve a zöld tea és az alacsonyabb vérnyomás közötti kapcsolatot feltáró korábbi kutatásokat, valamint azokat a tanulmányokat, amelyek a csökkent vérnyomást a demencia kockázatának mérséklésével hozzák összefüggésbe, valószínű, hogy legalább egy olyan mechanizmus állhat a háttérben, amely a szív- és érrendszer egészségével kapcsolatos.

"Ráadásul a zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, amely negatívan befolyásolja a vérnyomást, így arra utal, hogy a zöld tea kedvezőbb hatással lehet a fehérállomány elváltozásaira" - írják a kutatók.

A zöld tea hatásmechanizmusának teljes megértése még mindig folyamatban van. Eddig ismert jótékony tulajdonságai, mint a testsúly szabályozásának és a rákmegelőzésnek a képessége, mellett újabb kutatások azt is sugallják, hogy a demencia elleni védekezésben is kiemelkedő szerepet játszhat.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a zöld tea fogyasztása, különösen a napi három vagy több csészényi, segíthet a demencia megelőzésében" - írják a kutatók.

Related posts