Íme egyedi megfogalmazásban: 10 olyan élelmiszer, amelyet a szavatossági idő lejárta után is biztonságosan fogyaszthatsz! 1. **Rizs**: A száraz rizs gyakorlatilag végtelen ideig eltartható, ha száraz helyen tárolod. Egy kis szagellenőrzés mindig hasznos!
Most érkezett a megdöbbentő hír: fény derült arra, hogy miben vesztette életét Návai Anikó.
A vásárlás során sokszor találkozunk olyan termékekkel, melyek kedvezményes árakon kaphatók, mivel a szavatossági idejük közeledik. De vajon minden lejárt szavatosságú élelmiszert automatikusan a szemétbe kellene dobni? A helyzet korántsem ennyire egyértelmű. Fontos, hogy tisztában legyünk a minőségmegőrzési idő és a szavatossági idő közötti eltérésekkel. Míg a szavatossági idő a romlandó termékek esetében az egészségügyi kockázatok minimalizálására szolgál, addig a minőségmegőrzési idő inkább az étel ízének és általános minőségének megőrzésére vonatkozik.
(A legújabb információk itt)
A minőségmegőrzési idő letelte után számos élelmiszer még mindig fogyasztható, bár az ízük és textúrájuk esetleg megváltozik. Például a tészta, rizs, liszt és fűszerek akár egy évvel a jelzett dátum után is biztonságosan élvezhetők, amennyiben megfelelő körülmények között tárolták őket. A tartós tej, a kekszek és a növényi olajok akár 28 nappal a minőségmegőrzési idő után is kellemes élményt nyújthatnak.
Az OCU spanyol fogyasztóvédelmi szervezet szerint bizonyos élelmiszerek, mint a joghurtok, pirított kenyér, burgonyachips és konzervek, néhány héttel a minőségmegőrzési idő után is biztonsággal fogyaszthatók. Azonban a hús, baromfi, hal és friss sajtok esetében szigorúan be kell tartani a lejárati időt, mivel ezek gyorsan romlanak.
Ezt a 10 élelmiszerfajtát a minőségmegőrzési idő lejárta után néhány hétig még biztonságosan elfogyaszthatja:
A joghurt például gyakran marad a hűtőben a minőségmegőrzési idő után is. Bár a baktériumkultúrák idővel csökkenhetnek, a joghurt még mindig felhasználható különféle módokon, például fagylaltként vagy pácként. A joghurtos linguin vagy a sütetlen torta is remek módja lehet a joghurtfelesleg felhasználásának.